Het verschil tussen PIR en PUR isolatie
Er zijn veel verschillende aspecten waar u op moet letten als u van plan bent een huis te gaan isoleren. Naast de muren moet het dak en de vloer natuurlijk ook geïsoleerd worden als u gaat voor een energievriendelijk huis. Voor het isoleren van de vloer, de spouwmuur en het dak is PIR- of PUR-isolatie een voor de hand liggende keuze. PIR isolatie en PUR zijn twee verschillende isolatieplaten in de PU categorie met goede eigenschappen en veel overeenkomsten.
Pir en pur isolatie: Wat het inhoudt
Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen tussen PIR en PUR isolatie? PUR isolatieplaten worden vervaardigd uit polyurethaan. Deze stof bestaat uit twee vloeibare elementen, polyol en isocyanaat, die samen worden gemengd tot een hardschuim.
PIR isolatieplaten worden ook vervaardigd tot een hardschuim. Deze platen bestaan in de basis uit dezelfde grondstoffen, maar dan in een andere verhouding. Daarnaast is polyether-polyol vervangen voor een polyester-polyol en wordt tijdens het productieproces meer isocyanaat gebruikt.
Beide hardschuim isolatieplaten worden gebruikt voor thermische isolatie(warmteisolatie). Er zijn minime verschillen in het productieproces tussen PIR en PUR isolatie wat er voor zorgt dat er ook kleine verschillen zijn in de eigenschappen van de isolatieplaten. Het is belangrijk deze te weten voordat je een keuze maakt welke je wil toepassen.
Vergelijken van PUR en PIR isolatie
PIR en PUR-platen wijken niet zo veel van elkaar af. Qua mechanische eigenschappen zoals druksterkte zijn de isolatieplaten gelijkwaardig. Het verschil zit hem in de fysicochemische verbindingen. Deze zijn in een PIRplaat sterker dan in een PURplaat door het verschil in verhouding van de grondstoffen tijdens het productieproces. Dit zorgt er voor dat PIR een verbeterde dimensionele stabiliteit en een verbeterde reactie bij brand heeft ten opzichte van PUR. Er is namelijk meer energie nodig om de fysicochemische verbindingen in de plaat te breken. PIR wordt zodoende de verbeterde versie van PUR genoemd.
Voordelen en nadelen van PUR en PIR isolatie
Beide platen hebben als grote voordeel ten opzichte van andere isolatiematerialen dat het een hoge lambdawaarde heeft. Ze kunnen daarom in de vloer, in de wanden/muren en in het dak als isolatiemateriaal worden toegepast zonder veel ruimte te verliezen. Daarnaast zijn ze naadloos te plaatsen dankzij het tand/groefsysteem in de randafwerking. Zowel PIR als PUR isolatieplaten kennen een aluminium cachering die dienst doet als dampscherm waardoor ze een luchtdicht geheel vormen wanneer de naden onderling worden afgeplakt. Een extra dampscherm is zodoende niet nodig. PUR is prijstechnisch net iets vriendelijker maar PIR presteert weer net iets vriendelijker in het brandgedrag.
Helaas is voor beide type isolatieplaten is veel energie nodig om ze te produceren. Dat zorgt er voor dat het niet de meest milieuvriendelijke productieprocessen zijn.