Plat dak isolatie
In de winter gaat de meeste warmte via het dak verloren. Zomers komt juist de meeste warmte binnen via het platte dak. Kortom, efficiëntie is ver te zoeken. En in plaats van een grote kachel voor in de winter, en een airconditioning voor in de zomer aan te schaffen, is er een slimmere investering; isolatie.
Plat dak isoleren
Er zijn, net als bij schuin dak isolatie, meerdere mogelijkheden om uw platte dak te isoleren. Zo kunt u aan de binnenkant isolatie plaatsen, of aan de buitenkant. Als u uw dak aan de binnenkant gaat isoleren, spreekt men van een Koud plat dak. Gaat u uw dak aan de buitenkant isoleren, dan is er sprake van een Warm plat dak. Gaat u rechtstreeks op de bestaande dakbedekking isoleren, dan spreken wij van een Omgekeerd dak. Alle isolatiemogelijkheden zijn relatief eenvoudig uit te voeren, en zorgen gegarandeerd voor een meerwaarde van uw woning en dragen bij in het verbeteren van uw wooncomfort.
Omgekeerd dak
Koud plat dakisolatie
Een koud dak verkrijgt zijn benaming vanwege de manier waarop de dakisolatie wordt toegepast. Het dak is aan de ‘koude zijde’ niet geïsoleerd.
Koud plat dakisolatie is vergelijkbaar met plafond isolatie. Het isolatiemateriaal bevindt zich onder het dakbeschot, veelal tussen de balken wanneer het een houten dakconstructie betreft of rechtstreeks tegen het plafond bij een betonnen constructie. Omdat bij deze manier van isoleren de kans op condensatie het grootst is, wordt altijd aangeraden een dampscherm of folie toe te passen als er gebruik gemaakt wordt van een minerale wol. Het dampscherm dient perfect en compleet luchtdicht geplaatst te worden. Elk luchtlek in het dampscherm kan er voor zorgen dat de warme lucht condenseert tegen het koude dakbeschot. Dit kan uiteindelijk leiden tot schimmel en houtrot in de dakconstructie. Sommige isolatiematerialen hebben al een dampscherm in de vorm van een aluminium cachering. Dan is het toepassen van een extra dampscherm overbodig, maar adviseren wij wel om de naden hiervan met aluminium tape af te plakken.
Harde isolatiematerialen dienen zoveel mogelijk naadloos tegen elkaar gemonteerd te worden. Hier is een dampscherm overbodig, maar kunnen naden met purschuim opgevuld worden.
Warm plat dakisolatie
Bij een warm dak blijft de dakconstructie warm doordat de isolatie aan de buitenzijde zit. Het isolatiemateriaal wordt dus boven het dakbeschot geplaatst.
Een warm dak wordt zonder spouw uitgevoerd. Dat zorgt er voor dat het gehele dak beter bestand is tegen verschillende weersomstandigheden zonder vergrote kans op scheurvorming in de dakvloer. Boven op de isolatie komt de dakafwerking in de vorm van EPDM, bitumen of PVC. Op deze manier is de kans op condensatie een stuk kleiner. Daarom krijgt deze manier van isoleren de voorkeur, maar is vaak duurder qua uitvoering.
Indien er sprake is van een renovatieklus, kan het de voorkeur hebben om de bestaande dakbedekking niet te verwijderen maar om deze in tact te laten en hier bovenop te gaan isoleren. Wanneer deze manier wordt gekozen, spreken we van Omgekeerd plat dakisolatie.
Omgekeerd plat dakisolatie
Bij een Omgekeerd dak zit de isolatie aan dezelfde zijde als bij Warm plat dakisolatie. Echter komt de isolatie niet onder de dakbedekking te liggen maar wordt deze er bovenop geplaatst.
Bij deze manier van isoleren, wat veelvuldig voorkomt bij renovatie, kan de bestaande dakbedekking dienst doen als dampscherm. De uiteindelijke dakbedekking wordt rechtstreeks op het isolatiemateriaal aangebracht in de vorm van ballast. De kans op condensatie is net als bij een Warm dak een stuk kleiner omdat de dakconstructie aan de warme kant zit. Het grote voordeel is t.o.v. een Warm plat dak is dat er geen sloopwerkzaamheden uitgevoerd hoeven worden en dat de afvalstroom stukken kleiner is. Hiermee bespaart u op de kosten, maar beperkt u in de materiaalkeuze. Niet elk isolatiemateriaal is namelijk geschikt om toe te passen op een omgekeerd plat dak.
PIR isolatie dient bijvoorbeeld altijd met een dakbedekking afgewerkt te worden omdat het niet bestand is tegen langdurige blootstelling aan het weer. XPS kan dat wel en dient enkel d.m.v. ballast verzwaard te worden tegen wegwaaien. Dit isolatiemateriaal is dan ook het meest geschikt bij deze isolatievariant.