Schuin dak isolatie
Met schuin dak isolatie, ook wel hellend dak isolatie
genoemd, kunt u uw dak aan de buitenkant of aan de binnenkant isoleren. Voordat
u begint en een keuze maakt hoe uw wilt gaan isoleren, doet u er goed aan om de
huidige dakopbouw te bestuderen.
Schuin dak isoleren
Ook een schuin dak kan op twee manieren worden geïsoleerd; aan de binnenkant of aan de buitenkant. Van binnenuit isoleren is makkelijk uit te voeren. Hier wordt isolatiemateriaal onder het dakbeschot, tussen de spanten of gordingen aangebracht. Buitenlangs een hellend dak isoleren is een ingrijpende klus. De complete dakbedekking, in de meeste gevallen dakpannen, moet verwijderd worden. Het isolatiemateriaal wordt dan op het dakbeschot geplaatst. Deze manier van isoleren wordt in de praktijk alleen toegepast bij grondige dakrenovaties.
Isolatiematerialen schuin dak isolatie
Dampscherm
Voordat u begint met isoleren, doet u er goed aan om inzicht te krijgen in wat de huidige opbouw van het dak is. Zo kunt u een goede keuze maken tussen de verschillende isolatiematerialen en het type dampscherm. Het toepassen van een dampscherm is in veel gevallen aan te raden.
Een dampremmende – ook wel dampdichte folie genoemd – aan de warme kant zorgt ervoor dat van binnenuit geen vocht of waterdamp in uw constructie en isolatiemateriaal kan trekken.
Een dampopen folie aan de koude kant zorgt er voor dat er van buitenaf geen vocht naar binnen toe kan treden, maar eventuele waterdamp welke door bijv. condensatie ontstaat, kan van binnenuit wel naar buiten toe.
Mocht er al een dampdichte folie aan de koude kant aanwezig zijn, dan kunt u aan de warme kant een klimaatfolie plaatsen. Deze reageert op basis van luchtvochtigheid en zorgt voor uw constructie.
Zo blijft de constructie beschermd tegen schimmels en houtrot, én blijft uw isolatiemateriaal goed isoleren. Vochtig of nat isolatiemateriaal verliest namelijk zijn isolatiewaarde. Al deze dampschermen vindt u hier.
Isoleren met minerale wol
Als u uw hellend dak of schuin dak gaat isoleren met een minerale wol, kunt u kiezen voor steenwol, glaswol of katoen. Tussen de isolatiewollen zijn veel overeenkomsten, maar er zijn een paar kleine verschillen die doorslaggevend kunnen zijn.
- Glaswol
Glaswol is verkrijgbaar in een lagere lambdawaarde. Glaswol scoort dus beter op het gebied van thermische isolatie en is goedkoper dan steenwol. - Steenwol
Steenwol is beter op het gebied van akoestische isolatie, en is beter bestand tegen hoge temperaturen. - Katoen
Katoenisolatie is de goedkoopste isolatie met een lambdawaarde van 0.039. Katoen isolatie heeft uitstekende akoestische isolatieprestaties.
Steenwol en glaswol zijn beide verkrijgbaar met een aluminium laag waardoor de dampdichte folie aan de binnenkant niet meer noodzakelijk is. Wel is aan te raden om de naden af te plakken met tape om een isolatielek te voorkomen. Bij katoenisolatie is het altijd aanbevolen een dampscherm te plaatsen.
Isoleren met PIR en PUR
Naast minerale wollen als isolatiemateriaal voor uw schuine dak, is isoleren met pir of pur ook een goede mogelijkheid. Beide hebben een lambdawaarde van 0.022 wat in de praktijk betekent dat u ruimtebesparend kunt isoleren.
Om een isolatiewaarde van 6.25 te behalen, bent u een dikte van 130mm nodig. Om dezelfde isolatiewaarde te behalen bent u met glaswol een dikte van 200mm nodig en bij steenwol en katoen een dikte van 220mm. Daarnaast is een pirplaat al voorzien van een dampdichte laag, dus een dampscherm plaatsen is niet nodig. Enkel de naden afplakken met tape is voldoende.
Voordelen schuin dak isolatie
- Extra leefruimte
Een geïsoleerde bovenverdieping kunt u gebruiken als extra leefruimte. Dit zorgt er voor dat uw woning in waarde stijgt. - Veel isolatiemogelijkheden
Er zijn veel mogelijkheden om uw bovenverdieping te isoleren. Hierdoor is er altijd wel een oplossing welke bij uw budget past.
Nadelen schuin dak isolatie
- Expertise vereist
Omdat u een gezond klimaat wilt behouden voor zowel uzelf als uw constructie, is het van belang te weten wat de huidige dakopbouw is.