ICF Bouwsysteem
Energieneutraal of passief bouwen, koudebrugvrij, circulair, lucht- en kierdicht, lichtgewicht en een snelle bouwtijd. Dat zijn enkele kenmerken van het ICF Bouwsysteem.
ICF is een afkorting van Insulated Concrete Forms, letterlijk vertaald ‘geïsoleerde betonvormen’. Het bouwsysteem is dus een verloren bekistingssysteem voor betonbouw. De reden dat we dit een ‘verloren’ bekistingssysteem noemen, is omdat de bekisting blijvend is en naar wens kan worden afgewerkt. De bekisting is namelijk gemaakt van Neopor. Neopor is een isolatiemateriaal, wat ook wel grijs eps wordt genoemd. Het heeft dezelfde eigenschappen als wit eps, maar dankzij de toevoeging van grafiet is het grijs van kleur en heeft het een verbeterde isolatiewaarde.
Isolerende betonbouw
Waarschijnlijk is de witte funderingskist al een bekend product. Dit is eveneens een voorbeeld van een verloren bekistingssysteem waar beton in wordt gestort. De eps kist zorgt voor de gewenste betonvorm, en door wapeningsstaal of wapeningskorven te plaatsen wordt het beton gewapend. De eps isolatie zorgt voor een blijvende isolatieschil rondom de funderingsbalken.
Isolerende wandelementen
Wij bouwen op dezelfde manier verder. Voor alle dragende wanden, dus zowel de constructieve binnenwanden als de gevels worden de semi prefab wandelementen van Plastbau geplaatst. Een element bestaat uit een binnenpaneel en een buitenpaneel met daar tussen een holle ruimte, waar beton in wordt gestort.
Deze wandelementen kennen een aantal grote voordelen ten opzichte van de ICF blokken, ook wel eps bouwblokken genoemd. Bekijk hier de voordelen van Plastbau wandelementen
Isolerende vloerelementen
Uiteraard hebben we ook passend een vloerensysteem. Dankzij de EPS vloerelementen wordt een betonnen constructievloer gerealiseerd. Bij de traditionele broodjesvloer worden de betonnen liggers met een bouwkraan geplaatst. Met ons systeem kunnen de vloerelementen handmatig gelegd worden en voorzien van wapeningsstaal.
De dragende betonnen liggers worden dus ‘in het werk gestort’ en hierbij bespaart u op kraankosten. Naast deze besparing kent ons eps vloerensysteem nog meer voordelen! Daarbij is het goed om te weten dat ons wandsysteem en ons vloersysteem afzonderlijk van elkaar gebruikt kan worden. Er is dus nooit een verplichting beide elementen af te nemen.
Passief bouwen
Passief bouwen of een passief huis zegt niks over de gekozen bouwmethode. Het passiefhuis concept is afkomstig van ‘Passiv Haus’ welke eind jaren ’80 is bedacht. Het doel was om met zo weinig mogelijk installaties en energieverbruik toch optimaal wooncomfort te creëren. In België en Nederland kennen we de volgende eisen:
- Voor het verwarmen van de woning tot 20 graden mag er niet meer energie verbruikt worden dan 15kWh/m2 per jaar. In theorie moet een föhn een pasief huis van 100m2 moeten kunnen verwarmen.
- Een primair energieverbruik van 120kWh/m2 per jaar. Het primaire energieverbruik is een optelsom van alle energie die wordt gebruikt vor verwarmen, koelen, bereiding van warm tapwater, hulpenergie en elektrische apparatuur.
- Een luchtdichtheid van maximaal n50 < 0.6 h-1. Dat betekent dat er maximaal 60% van de binnenlucht in één uur via kieren naar buiten mag stromen bij een luchtdrukverschil van 50Pa.
- Het voorkomen van oververhitting in de zomer. Een passiefhuis zonder koeling mag een oververhittingsfrequentie van maximaal 10% halen. De oververhittingsfrequentie geeft het percentage aan dat de binnentemperatuur boven de 25 graden komt. Een passiefhuis met koeling mag niet meer dan 15kWh/m2 per jaar verbruiken.
Om deze eisen te halen is het dus noodzakelijk een bouwsysteem te kiezen die de eigenschappen bezit om makkelijk aan de ze eisen te voldoen.
Zoals in de inleiding benoemd heeft het ICF bouwsysteem de juiste eigenschappen waarmee u passief kunt bouwen. Dankzij de hoge isolatiewaarde en het lucht- kierdicht bouwen is het enkel een kwestie van de installatietechniek afstemmen voor een passief huis.
Aardbevingsbestendig bouwen
Er is een reden dat lateien boven deur- en raamkozijnen vaak in beton worden uitgevoerd. Beton is een sterk materiaal dat goed tegen drukkrachten kan. Om de trekkrachten op te vangen wordt wapeningsstaal toegepast.
Het traditioneel bouwen heeft helaas niet de juiste eigenschappen om natuurkrachten die vrij komen bij een aardbeving goed op te vangen. Bij metselwerk zal dus altijd scheurvorming in muren en wanden ontstaan met alle gevolgen van dien. De constructie wordt namelijk instabiel en instortingsgevaar dreigt! Daarom is het zaak om het juiste bouwsysteem te kiezen en met het ICF Bouwsysteem aardbevingsbestendige woningen te bouwen. Wij kunnen de architect of aannemer voorzien van de juiste informatie om een geweldig eindresultaat neer te zetten.
Wereldwijd wordt in de gebieden waar de kans op een aardbeving of typhoon groot, ook gebouwd met beton. Een voorbeeld hiervan zijn de huizen op de Filipijnen. Zonder dat er handhaving op bouwregels plaats vindt, wordt bijna standaard aarbevings- en typhoonbestendig gebouwd met beton.
De fundering bestaat uit brede, driehoekige betonstroken met een brede voet en is taps toelopend. Hierop worden later de gewapende betonnen kolommen geplaatst. Tijdens het ijzervlechten van de fundering en vloer, steekt de wapening van de kolommen al omhoog.
Alles wordt dus met elkaar verbonden. Ter hoogte van de verdiepingsvloer wordt een gewapende ringbalk gemaakt die alle kolommen verbindt. Er wordt dus een solide constructie gecreëerd wat er voor zorgt dat deze aardbevingsbestendig is.
De wanden worden vervolgens opgebouwd uit 100 mm dikke holle betonblokken, waarbij er in de gaten wapeningsstaven worden geplaatst en vervolgens worden deze gevuld met betonmortel. De wanden zijn door middel van stekeinden weer aan de gewapende kolommen verbonden. Boven elke deur- en raamopening worden ook nog eens betonnen lateien gestort. Alles is dus gericht op de extra stevigheid dat beton biedt om zo de grootste natuurkrachten goed te kunnen opvangen.
In Nederland hebben we gelukkig geen last van typhonen. Echter zijn aardbevingen in Groningen helaas geen uitzondering meer. De schadepost is enorm. Niet alleen is er sprake van materiële schade, ook de stress die het met zich mee brengt mag niet onderschat worden. Denk daarom toekomstgericht bij het kiezen van het bouwsysteen voor je nieuwe woning.