Voorzetwandisolatie
Voorzetwandisolatie is het isoleren van uw buitenmuur aan de binnenkant. Door een houten of metalen frame aan de binnenkant tegen uw buitenmuur te plaatsen, en deze te vullen met isolatiemateriaal en vervolgens af te werken, creëert u een nieuwe wand.
Het isoleren van een voorzetwand
Een voorzetwand kan op meerdere manieren geplaatst en geïsoleerd worden. In geval van een minerale wol als isolatiemateriaal, is het aan te raden een damp-open folie te plaatsen tussen de buitenmuur en de constructie. Dit dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie van binnen wel naar buiten toe kan ademen, maar vocht kan niet van buiten naar binnen komen. Aan de warme zijde plaatst u een dampdichte folie. Bij het gebruik van pir isolatie is dit niet noodzakelijk.
Isolatiematerialen voorzetwandisolatie
Het maken van een voorzetwand met een minerale wol
Glaswol en steenwol zijn een minerale wol welke gebruikt worden voor het isoleren van uw voorzetwand. Allereerst plaatst u verticaal een vochtbestendig rachelwerk van 20mm dik op de muur. Hiermee creëert u een luchtspouw. Op dit rachelwerk kunt u uw damp-open dampscherm plaatsen. Als u deze heeft geplaatst, kunt u uw houten of metalen raamwerk monteren, en dit opvullen met glaswol of steenwol. Daar komt een dampdicht dampscherm overheen en tot slot kunt u het geheel naar wens afwerken met bijv. gipsplaten.
Het maken van een voorzetwand met PIR isolatieplaten
Net als bij het maken van een voorzetwand met een minerale wol, plaatst u eerst verticaal een vochtbestendig rachelwerk van 20mm. Hier kunt u de pirplaten rechtstreeks op bevestigen. Plak de naden af met de daarvoor geëigende tape. Hiermee creëert u een dampdicht scherm. De platen kunnen nu afgewerkt worden met bijv. gipsplaten.
Voordelen voorzetwandisolatie
- Goedkoper
In vergelijking met gevelisolatie is voorzetwandisolatie een goedkopere oplossing. - Zelfstandig uit te voeren
Iedereen met technisch inzicht is in staat zelf een voorzetwand te plaatsen. - Vernieuwde binnenmuur
U geeft de woning van binnen een complete make-over.
Nadelen voorzetwandisolatie
- Minder rendement
Ten opzichte van gevelisolatie is het rendement lager omdat het bijna onmogelijk is koudebrugvrij een voorzetwand te plaatsen. - Verlies van binnenruimte
Omdat een voorzetwand aan de binnenkant van de buitenmuur wordt geplaatst, gaat er een stukje vloeroppervlak verloren.